بخش‌های اصلی

    

دریافت اطلاعات پایگاه

لطفاً نشاني پست الكترونيك خود را برای دريافت اطلاعات و اخبار پايگاه در كادر زير وارد كنيد.

آمار سایت

  • كل کاربران ثبت شده: 3336 کاربر
  • کاربران حاضر در وبگاه: 0 کاربر
  • ميهمانان در حال بازديد: 19 کاربر
  • تمام بازديد‌ها: 5379930 بازدید
  • بازديد 24 ساعت قبل: 537 بازدید

نماد اعتماد الکترونیک

نشست بررسی انتخابات میاندوره ای ۲۰۱۴ امریکا برگزار شد

 نشست علمی بررسی عوامل و تاثیرات انتخابات کنگره؛ فرمانداری ها و مجالس ایالتی امریکا با عنوان «حاکمیت دوگانه: سیاست داخلی و خارجی امریکا پس از انتخابات ۲۰۱۴» روز دوشنبه ۳ آذر ۹۳ در تالار حنانه دانشگده مطالعات جهان تشکیل شد.

AWT IMAGE

  در این نشست که سیاست آمریکا پس از انتخابات میاندوره ای سال ۲۰۱۴ مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت، ابتدا خانم هیلاری لورت، از دانشگاه امریکن واشنگتن، با موضوع ارتباط بین قوای مقننه و مجریه ایالات متحده آمریکا به ایراد سخن پرداخت .

AWT IMAGE

  خانم لورت در مقدمه سخنان خود شرح مختصری از وظایف و اختیارات کنگره آمریکا ارائه داد و گفت: بحث های بین قوای مقننه و مجریه آمریکا چیز جدیدی نیست اما در زمان پایان جنگ سرد این بحث ها بیشتر شده و اخیرا این بحث ها شدت بیشتری گرفته است.

  وی یکی از تغییرات مهم در دوره اخیر را دموکراتیک کردن کنگره آمریکا عنوان کرد که حاصل بحران هایی بود که در آن زمان اتفاق افتاد. بحران هایی چون جنگ ویتنام، رسوایی واترگیت و ... که در آن زمان آمریکا با آنها مواجه بود. بر همین اساس قدرت مقامات ارشد کاهش یافت و با اصلاحات ایجاد شده قدرت در کنگره از حالت مرکزگرایی خارج شد و میان نمایندگان جدید تقسیم شد. در این مسیر پول و لابی نقش بسیاری پیدا کرد .

  این استاد و سیاستمدار آمریکایی تغییر مهم دیگر در کنگره را ظهور گروه های جدیدی توصیف کرد که سلسله مراتب کنگره را دگرگون کرده است و هدایت آنها از بیرون و از سوی کسانی صورت می گیرد که توان اقتصادی و سیاسی بالایی دارند. به گفته او این گروه های جدید بر اساس پولی که دریافت می کنند به حمایت از برخی برنامه ها و مخالفت با برنامه های دیگر می پردازند.

  وی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به نتایج انتخابات میان‌دوره‌ ای در آمریکا گفت: زمانی که جمهوری‌ خواهان در ژانویه کنگره را به دست آورند خواهان اعمال تحریم‌های جدید و سنگین علیه ایران خواهند بود.

AWT IMAGE

  در ادامه دکتر سید محمدعلی موسوی، عضو هیئت علمی گروه مطالعات آمریکای شمالی در دانشکده مطالعات جهان گفت: به طور طبیعی توافق هسته‌ای به دلیل رفاه اجتماعی و اقتصادی مورد توجه جدی مردم ایران است اما به طور کلی اقتصاد کشور با مذاکرات هسته‌ای گره نخورده است زیرا در طول یک سال گذشته دولت تدبیر و امید توانسته در حوزه اقتصاد خبرهای نویدبخشی بدهد .

  وی درباره تاثیر پیروزی جمهوری‌ خواهان در انتخابات میان دوره‌ ای اظهار کرد: در این انتخابات انگیزه مردم برای حضور بسیار کم بود به گونه‌ای که میزان مشارکت مردم در این کنگره در مقایسه با انتخابات دیگر در طول تاریخ کمتر بوده است. نتایج به دست آمده در سنا نشان می ‌دهد که دموکرات‌ ها در این انتخابات باخته ‌اند و میزان افزایش سناتورهای جمهوری ‌خواه در مجلس ایالتی بیش از نظرسنجی‌ ها و گمانه ‌زنی ‌ها بوده است که یکی از نکات تعجب ‌برانگیز این انتخابات به شمار می ‌آید

  این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: بسیاری از تحلیل ‌گرها با بررسی نتایج انتخابات میاندوره ای اعلام کردند که اوباما در این انتخابات باخت. در واقع پیروزی جمهوری‌ خواهان در این انتخابات به این دلیل نبود که برنامه جدیدی ارائه کردند، بلکه در طول سال ‌های گذشته اصلی ‌ترین برنامه آنها تخریب دولت اوباما بود و تلاش کردند دولت دموکرات را فلج کنند .

  سفیر پیشین ایران در کانادا اضافه کرد: اگرچه یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در انتخابات اقتصاد است و آمریکا براساس آمار توانسته است از بحران خارج شود و رشد آرام اقتصادی داشته باشد، اما باز هم رای مردم علیه دولت اوباما بوده و یکی از عوامل این مسئله می‌تواند این باشد که شاید مردم هنوز تاثیر بهبود وضع اقتصادی را در زندگی خود احساس نکرده باشند

  وی با اشاره به انتخابات میاندوره ای آمریکا با تاکیدکرد: به نظر نمی‌رسد با این انتخابات تغییر جدی در سیاست داخلی و خارجی آمریکا اتفاق افتد . براساس یک سناریو ممکن است جمهوری ‌خواهان در حوزه سیاست خارجی آمریکا مانند چین، تجارت خارجی، روسیه و اوکراین تندروی‌ هایی داشته باشند اما این احتمال وجود دارد که در انتخابات ۲۰۱۶ جمهوری‌ خواهان پیروز نشوند و ممکن است اگر آنها در شرایط فعلی در کنگره به سمت تندروی‌ ها بروند در این صورت محبوبیت خود را از دست دهند. بر همین اساس تندروی‌ های جمهوری‌ خواهان در کنگره چندان غالب نیست . اما در پی همکاری رئیس‌جمهور با جمهوری ‌خواهان در مسائل مرتبط با سیاست داخلی ممکن است شاهد تندروی ‌هایی از سوی جمهوری‌ خواهان در سیاست خارجی از جمله ایران و روسیه باشیم.

AWT IMAGE

  آخرین سخنران پانل اول، دکتر حسن حسینی، مدیر گروه مطالعات آمریکای شمالی، با اشاره به میزان بسیار پایین مشارکت مردم آمریکا در انتخابات میاندوره ای گفت: این انتخابات در ۷۲ سال گذشته ایالات متحده بی سابقه بوده است و در سراسر آمریکا فقط ۳۶ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند که یکی از پایین ترین آمارهای مشارکت در طول تاریخ آمریکاست.

  وی در توصیف نظریه های دموکراسی درخصوص حاکمیت در آمریکا اظهار داشت: در آمریکا چهار نظریه در مورد چه کسی باید حاکم آمریکا باشد، وجود دارد که یکی از آنها اکثریت از طریق انتخابات، دوم نخبگان اقتصادی، سوم کثرت گرایی اکثریت و چهارم کثرت گرایی سوگیرانه.

  دکتر حسینی که عنوان سخنرانی خود را «شهریار یک صدم: عصر آب طلای جدید و رکود مدنی» انتخاب کرده بود، با انتخاب قطعاتی از مطبوعات آمریکایی گفت: ایالات متحده در عصر جدیدی به نام «عصر آب طلای جدید» یا «عصر آب طلای دوم» قرار دارد که در آن ثروتی که در دست یک صدم درصد (۱۶ هزار خانواده) آمریکایی است بر حوزه های سیاسی سایه افکنده و در تعیین سیاست های آمریکا نقش انکارناپذیری دارد.

  وی تحلیل انخابات میاندوره ای آمریکا را تنها در این چارچوب ممکن دانست و افزود: امروز در آمریکا نسلی وجود دارد که وارث ثروت عظیمی است که می تواند به دلیل برخورداری از این ثروت عظیم در سیاست آمریکا دخالت کند و آن را به نفع خود هدایت کند.

AWT IMAGE

  در ابتدای پانل دوم این نشست دکتر فلینت لورت، استاد دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، با اشاره به نیاز آمریکا به ایران گفت: با وجود این که آمریکا تا امروز از پذیرش ایران سرباز زده است ولی با توجه به این که ایالات متحده قدرت پیشین را ندارد باید جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد .

  استاد دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا افزود: ابر قدرت بودن ایالات متحده و موقعیت هژمونی این کشوردر کنار شکست استراتژیک ایالات متحده در جنگ با عراق و افغانستان و اخیرا در سوریه باعث می‌شود تا آمریکا بیش از پیش به ایران نیاز داشته باشد

  نویسنده کتاب «رفتن به تهران» با بیان این که ایالت متحده جایگاه خود را در منطقه از دست داده است، تاکید کرد:‌ با توجه به این که آمریکا در گذشته از جایگاه مناسبی در منطقه برخوردار بود ولی امروز به دلیل شکایت‌های پی در پی جایگاه گذشته خود را ندارد، پذیرش جمهوری اسلامی ایران به ایالت متحده کمک می‌کند تا بتواند بار دیگر قدرت از دست رفته خود را بازیابد .

  دکتر لورت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دلایل سرباز زدن ایالت متحده آمریکا از پذیرش ایران افزود:‌ با نگاهی به گذشته می‌بینیم که آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم جایگاه ویژه‌ای را برای خود رقم زد و پس از جنگ ویتنام هم حضور پررنگ در خاورمیانه داشت. در همین راستا، ایالات متحده آمریکا از نظر فرهنگ سیاسی در خاورمیانه حضور داشت و خود را ابرقدرت می‌دانست به همین دلیل می ‌توان یکی از علل سرباز زدن آمریکا از پذیرش ایران را مسائلی از این دست دانست

  وی ادامه داد: یکی دیگر از مواردی که آمریکا زیر بار پذیرش جمهوری اسلامی ایران نمی رود بحث اسراییل و عربستان سعودی است که من تنها مسئله عربستان را در این این‌جا مطرح می‌کنم. ایالت متحده به نفت خلیج فارس توجه زیادی دارد ولی این توجه به دلیل نیاز آنها به انرژی نیست بلکه ایالت متحده به دنبال شناسایی کشورهای نفت‌ خیز منطقه و تحت کنترل در آوردن آنهاست .

  ‌دکتر لورت مسئله مالی و اقتصادی را یکی دیگر از دلایل نپذیرفتن جمهوری اسلامی ایران از سوی آمریکا دانست و خاطرنشان کرد: مسئله مالی و اقتصادی از سال ۱۹۷۰ که رابطه دلار و طلا جای خود را به رابطه دلار و نفت داده برای آمریکا به وجود آمده است زیرا ایالات متحده می‌خواهد به دقت تحولات خلیج فارس را تحت کنترل خود درآورد. در همین راستا می‌توان به حضور داعش و سایر گروه‌های تندرو در منطقه اشاره کرد ولی ایالات متحده برای از میان بردن آنها باید با ایران وارد تعامل شود.

  وی در پایان اظهار امیدواری کرد که آمریکا به نیاز درونی خود جواب مثبت بدهد و با برقراری ارتباط با ایران به مشکلات و مسائل پیچیده حاصل از این فاصله گرفتن پایان دهد.

AWT IMAGE

  دیگر سخنران این نشست، دکتر سید محمدکاظم سجادپور، استاد دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه، گفت: این طرز فکر که با انتخابات میان دوره‌ای آمریکا جهان دگرگون می‌شود، نادرست است چرا که تحولات آمریکا در عین اهمیت، باید در کنار گرایش ‌ها و ساختارهای دیگر این کشور مورد توجه قرار گیرند

  این استاد دانشگاه با بیان این که بین سیاست داخلی و خارجی در تمام دنیا رابطه و پیوندی وجود دارد، خاطرنشان کرد: یکی از اندیشمندان انگلیسی در گذشته گفته بود که سیاست بین ‌المللی تابع سیاست داخلی است. من هم با این جمله موافق هستم و می‌گویم که این انتخابات در سیاست خارجی تا حدی نقش دارد ولی باعث تغییر ساختار و دگرگونی سیاست خارجی آمریکا نمی ‌شود . این انتخابات حتی بر روی برخی سیاست‌ های اوباما نیز تاثیرگذار نخواهد بود . ‌ زیرا سیاست خارجی آمریکا بازتاب مسائل داخلی آن کشور و شرایط بین ‌المللی است .

  دکتر سجادپور ادامه داد: کنگره آمریکا قدرت منفی و رئیس‌جمهور این کشور قدرت مثبت را دارد زیرا اعضای کنگره تلاش می‌کنند تا قوانینی که محدود کننده خواسته ‌های رئیس‌جمهور باشد را تصویب کنند. پس از ماجرای واترگیت، قدرت رئیس‌جمهور آمریکا نیز تا حدی تغییر یافت ولی هنوز قوه مقننه در آمریکا محدودتر از رییس‌جمهور این کشور است و هر چند که هم اکنون اکثریت در دست جمهوری ‌خواهان است ولی این اکثریت قدرت اجرایی در کشور ندارند .

  وی با بیان این که حضور اکثریت جمهوری ‌خواه در کنگره آمریکا تاثیر منفی بر روی مذاکرات هسته‌ای ایران ندارد، افزود: پرونده هسته ‌ای ایران در اختیار قوه مجریه آمریکا است و به نوعی عایق ‌بندی شده است که قوه مقننه این کشور نتواند تاثیری روی آن بگذارد. هم ‌چنین انتخابات کنگره آمریکا نمی ‌تواند خیلی مسیر سیاست خارجی را به ویژه پرونده هسته ‌ای ایران دگرگون سازد ولی با این حال بی‌ تاثیر هم نخواهد بود .

  این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: کنگره آمریکا تنها تلاش خواهد کرد که فضا را علیه اوباما و دولت او تند کند ولی قطعا حرف‌ های نماینده ‌های کنگره همچنان کلیشه ‌ای باقی خواهد ماند .

AWT IMAGE

  دیگر سخنران این پانل دکتر فواد ایزدی، عضو گروه مطالعات آمریکای شمالی دانشکده مطالعات جهان، بود که به میزان قدرت کنگره و تاثیرگذاری آن در سیاست های ایالات متحده پرداخت.

  دکتر ایزدی گفت: ما باید قدرت کنگره آمریکاد در تصمیم گیری های سیاسی را بشناسیم تا بر اساس آن در تصمیم گیری و برنامه ریزی در کشورمان عمل کنیم.

  وی اضافه کرد: در بحث قدرت کنکره باید بدانیم که کنکره آمریکا برخلاف مجلس شورای اسلامی می تواند در مراحل و سطوح مختلف، تصمیم گیری و دخالت کند که در این حالت دولت نمی تواند در مقابل تصمیم آن ایستادگی کند که یک نمونه آن طرح تحریم بنزین ایران در سال های گذشته بود که با وجود مخالفت دولت اوباما، توسط کنگره آمریکا تصویب و بعدا اجرا شد.

  عضو گروه مطالعات آمریکای شمالی دانشکده مطالعات جهان یکی از راه های رسیدن به موفقیت جمهوری اسلامی را تاثیرگذاری بر نهادهای تصمیم گیر در آمریکا توصیف و خاطر نشان کرد: ما باید برای پیشبرد برنامه های خود بدانیم مشکل کجاست. مذاکره صرف برای رسیدن به توافق تنها راه حل مشکل نیست بلکه باید دریابیم که چه کسانی یا چه نهادهایی در این روند مشکل ایجاد می کنند. باید به این سمت حرکت کنیم که در نهادهای تاثیرگذار و تصمیم ساز به شیوه ای تاثیر بگذاریم که مانع اتخاذ تصمیم های نامناسب در خصوص ایران شویم که یکی از این نهادها همین کنگره است. برای این کار باد به دیپلماسی عمومی توجه بیشتری نشان دهیم.

AWT IMAGE

  آخرین سخنران پانل دوم، دکتر محمد جمشیدی، از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به سیاست دفاعی آمریکا گفت: مخالفت های جدی از سوی سیاستمداران رده بالای آمریکا با اوباما وجود دارد به طوری که برخی از تصمیمات اتخاذ شده را می توان به کاخ سفید نسبت داد نه به کل دولت آمریکا.

  وی افزود: هم اکنون سیاست دفاعی آمریکا با دو نوع عدم اطمینان مواجه است که یکی راهبردی و دیگری مالی است که بی ثباتی در سطح راهبردی را می توان به محیط دائما در حال تغییر جهان نسبت داد. در حالی که بی ثباتی مالی بیشتر به خاطر بالا رفتن هزینه است نه تغییر محسوس در حجم و کیفیت نیروهای نظامی این کشور.

  دکتر جمشیدی افزایش ۱۰۸ درصدی بودجه نظامی آمریکا در سال های گذشته را ناشی از افزایش هزینه دانست و خاطر نشان کرد: این افزایش به خاطر بزرگ تر شدن ارتش آمریکا نبوده است بلکه هزینه ارتشی پیرتر، پرخرج تر و در عین حال کوچک تر از حد انتظار شده است.

  وی سیاست های دفاعی اوباما را هوشمندانه توصیف کرد و اظهار داشت: اوباما راهبرد بالانس را در پیش گرفت و به جای افزایش درگیری های نظامی راهبرد غیرنظامی را در دستور کار قرار داد که هرگونه فشار برای تغییر آن از سوی کنکره باعث ایجاد مشکل برای دولت آمریکا خواهد شد. لذا کنگره در این حوزه نقش زیادی ایفا نمی کند زیرا هرگونه تغییر سیاست در این حوزه یک بحث ملی است که نمونه آن را در برخورد کم رنگ آمریکا در مواجهه با داعش شاهد هستیم.

AWT IMAGE

  نشست «حاکمیت دوگانه: سیاست داخلی و خارجی آمریکا» با همکاری گروه مطالعات آمریکای شمالی دانشکده مطالعات جهان، انجمن مطالعات جهان و موسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا روز دوشنبه سوم آذر از ساعت ۱۳ تا ۱۶ در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان، واقع در خیابان کارگر شمالی، پردیس شمالی دانشگاه تهران برگزار شد.

آلبوم عکس های این نشست



دفعات مشاهده: 4735 بار   |   دفعات چاپ: 1007 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb