بخش‌های اصلی

    

دریافت اطلاعات پایگاه

لطفاً نشاني پست الكترونيك خود را برای دريافت اطلاعات و اخبار پايگاه در كادر زير وارد كنيد.

آمار سایت

  • كل کاربران ثبت شده: 3336 کاربر
  • کاربران حاضر در وبگاه: 0 کاربر
  • ميهمانان در حال بازديد: 11 کاربر
  • تمام بازديد‌ها: 5379877 بازدید
  • بازديد 24 ساعت قبل: 495 بازدید

نماد اعتماد الکترونیک

نشست "انقلاب بحرین؛ چالش ها و راه حل ها" برگزار شد

  نشست "انقلاب بحرین و چالشها و چشم انداز پیش رو" برگزار شد.

  نشست "انقلاب بحرین؛ چالش ها و چشم اندازهای پیش رو" روز دوشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۲ در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد. سخنران این جلسه آقای عبدالاله الماحوزی، عضو انجمن حقوق بشر بحرین، سخنان خود را در چهار محور بیان کرد:

AWT IMAGE

  در بخش اول، وی با نگاهی گذرا به وضعیت جغرافیایی، تاریخی، اجتماعی و سیاسی بحرین گفت: این کشور دارای مساحتی بالغ بر ۷۶۵ کلیومتر مربع و شامل ۳۳ جزیره است که بزر گترین آنها جزیره منامه است و ۹۰ درصد از سواحل بحرین در اختیار خاندان پادشاهی بحرین قرار دارد. آمارهای سال ۲۰۱۰ نشان می دهد که جمعیت بحرین حدود ۱.۲۰۰.۰۰۰ نفر است که شیعیان ۷۰ درصد و اهل تسنن ۳۰ درصد آن را تشکیل می دهند. این کشور همچنین یکی از اعضای اتحادیه خلیج فارس به شمار می رود و بزرگترین ناوگان امریکایی خلیج فارس در آن قرار دارد. اقتصاد بحرین بر پایه نفت است که از پالایشگاه ابوسغفه و به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز استخراج می شود. دولت بحرین دارای بلندترین دوره نخست وزیری در جهان است بدین معنا که ۴۳ سال است که از استقلال بحرین می گذرد و نخست وزیر بحرین تغییر نکرده است. نظام حکومتی بحرین پادشاهی است و پادشاه ر ئیس هر سه قوه مقننه و قضا ئ یه و مجریه به شمار می رود. بحرین دارای دو مجلس است که اعضای یکی را پادشاه معین می کند و اعضای دیگری از طرف مردم انتخاب می شوند . در این کشور ۴۰ دایره انتخاباتی است اما نحوه رای گیری ناعادلانه است به طوری که هر رأی یک شیعه مساوی یک رأی اهل تسنن نیست. فعالیت های سیاسی گروه های سیاسی مشروط و در محدوده خود آن جمعیت سیاسی است. در بحرین هشت روزنامه منتشر می شود که فقط یکی از آنها از اوپوزیسیون به شمار می رود. در این کشور یک کانال تلویزیونی رسمی فعالیت می کند اما مجوز تاسیس کانالی برای مخالفان داده نمی شود.

  در ادامه این نشست فیلمی که اوضاع سیاسی بحرین را از سال ۲۰۰۱ و به قدرت رسیدن پادشاه جدید این کشور، تا سال ۲۰۱۱ و آغاز انقلاب این کشور نشان می داد به نمایش درآمد.

AWT IMAGE

  سپس، آقای الماحوزی درخصوص موقعیت ژ ئو پولوتیک بحرین گفت: بحرین در نزدیکی عربستان سعودی قرار دارد و این خود می تواند معضل بزرگی باشد چرا که عربستان یکی از کشورهای ضد دموکراسی است و هر گونه تغییر به سوی دموکراسی در منطقه خلیج فارسی می تواند سببی برای انتقال قدرت در کشورهای دیگر نیز باشد. همچنین قرار گرفتن بحرین در جنوب ایران موقعیت بسیار مهمی را در منطقه به این کشور بخشیده است؛ علاوه بر این بزرگترین ناوگان دریایی امریکا در خاورمیانه در بحرین قرار دارد.

  وی درباره روابط بحرین و امریکا اظهار داشت: دولت بحرین روابط بسیار گسترده ای با امریکا دارد. به موجب پیمان نظامی بین این دو کشور از سال ۱۹۹۰ نیروهای پیاده نظام امریکایی در بحرین مستقر شده اند و این کشور با تسلیحات نظامی پیشرفته امریکایی تجهیز شده است. اما دارای نیروهای نظامی ملی نیست و دستگاه های امنیتی و نظامی آن از اتباع کشورهای مختلف تشکیل می شوند و در انقلاب اخیر نیز برای سرکوب مردم به کار گرفته شدند. تعداد شیعیان در ارتش و نیروهای گارد ملی و گارد سلطنتی و پلیس ضد شرورش و نیروی انتظامی کمتر از ۱ درصد است.

  آقای الماحوزی ضمن اشاره به برنامه دولت بحرین برای تغییر ساختار جمعیتی این کشور گفت: دولت درصدد دادن تابعیت بحرینی به اتباع اهل تسنن کشورهای دیگر به منظور تغییر ترکیب جمعیتی بحرین است. و در گزارش :تقریر البندر" هم به این موضوع اشاره شده است.

  در این گزارش محرمانه به ساختن شخصیت های دینی سنی با هدف رویارویی با اوپوزیسیون شیعه و ملی بحرین، و همچنین دامن زدن به بحران بین این دوطایفه اشاره شده است. در گزارش مذکور آمده است که این افراد شروع به ترساندن اهل تسنن از این انقلاب و آرمان ها و اهداف آن می کردند و اینطور القا می کردند که شیعیان بحرین سرانجام انقلاب خود را به ایران و ولایت فقیه خواهند فروخت و عاقبت اهل تسنن بحرین همانند اهل تسنن عراق خواهد بود. درحالیکه که شخصیت های سنی و یکی از جمعیت های سیاسی اوپوزیسیون از طایفه اهل تسنن هستند و ر ئیس این جمعیت الان در زندان به سر می برد.

  وی اظهاراتش را با توصیف تضادهای موجود در نهادهای صاحب قدرت در بحرین ادامه داد و گفت ارتش بحرین و وزیر دربار رویکردی ضد اصلاحات دارند؛ نخست وزیر هم از جناح تندرو است. اما ولیعهد فردی معتدل به شمار می رود ولی بارها در ایجاد راه حل سیاسی برای بحران دچار شکست شده؛ مثلا ایشان پیشنهاد گفتگوی ملی را مطرح می کند و ساعاتی بعد شاهد ورود نیروهای گسترده از کشورهای همجوار برای سرکوب حرکت انقلاب مردم هستیم. یا اینکه دم از روابط بسیار خوب میان دو ملت بحرین و اسرا ئیل می زند و موجب می شود مردم به وی اعتماد کافی نداشته باشند. پادشاه بحرین نیز نمی خواهد واقعیت ها را بپذیرد و طوری سخن می گوید که انگار هیچ انقلابی صورت نگرفته و اوضاع سیاسی بر وفق مراد است. در حالی که انقلابیون شدیدا سرکوب می شوند و سرکوبگران هیچ حد و حدودی برای خود قائل نیستند و مقررات سازمان ها و ارگان های مختلف حقوق بشری دنیا زیر پا می گذارند.

AWT IMAGE

  آقای الماحوزی سپس به حمایت های بی دریغ امریکا و بریتانیا از رژیم بحرین اشاره کرد و گفت: امریکا به دلیل نیاز به وجود ناوگان دریایی خود در بحرین و توسعه ماموریت های آن ، و منافع مالی همچون نفت آل خلیفه را یکی از هم پیمانان خود قلمداد می کنند که امکان چشم پوشی از آن وجود ندارد.

  وی در بخش آخر سخنان خود فرصت های پیش رو برای برون رفت بحرین از این بحران سیاسی را برشمرد: نخستین احتمال سرنگونی نظام است که به دلایل متعدد این گزینه دور از دسترس است زیرا می تواند زمینه ای برای شروع فتنه مذهبی و طایفه ای در بحرین باشد . دومین راهکار اصلاحات ظاهری است همانند اصلاح دایره های انتخاباتی بصورت عادلانه، پارلمانی با نیمی از صلاحیت های مد نظر، و غیره. این دیدگاه مد نظر بعض از کشورهای منطقه نظیر عربستان برای آرام کردن وضعیت کنونی منطقه خلیج فارس است. راه سوم اصلاحات اساسی از طریق حکومتی منتخب و مردمی است اما متاسفانه هیچ کشوری به جز جمهوری اسلامی ایران این گزینه را حمایت نمی کند. در صحنه داخلی رهبر شیعیان بحرین آیت الله شیخ عیسی قاسم و جمعیت های بزرگ سیاسی که طرفداران بسیاری دارند این گزینه را دنبال می کنند. اما این دیدگاه مخالفانی هم دارد مانند طیف تندوری طرفدار رژیم، بخش دیگری از مردم که با توجه به سابقه بد رژیم در "تعهدات ۲۰۰۱" دیگر به پایبندی رژیم به تعهداتش باور ندارند، و اکثر جمعیت های اهل تسنن بحرین با این گزینه مخالف اند . مطالبات عملی طرفداران این گزینه عبارت اند از: حکومتی منتخب ، پارلمانی منتخب با صلاحیتهای کامل ، دایرهای انتخاباتی که بصورت عادلانه تقسیم شوند ، امنیت یکسان برای همه، رفع تبعیض، توقف اعطای تابعیت با اهداف سیاسی، ایجاد دستگاه قضایی عادلانه. اما با توجه به مطالبی که عنوان شد و شکاف بین شیعیان و اهل تسنن و نیز مخالفت های عربستان و حمایت امریکا از رژیم کنونی بحرین و نبودن اراده ای بین المللی برای ایجاد دموکراسی در بحرین این راه خیلی دشوار و این هدف خیلی دور از دسترس به نظر می رسد. با این وجود مطالبات مردم بصورت مسالمت آمیز ادامه دارد.

آلبوم عکس های این نشست



دفعات مشاهده: 4071 بار   |   دفعات چاپ: 880 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 19 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb